Beklager - dette produkt er udgået

L. A. Cetto Zinfandel

Land: Mexico
Region: Baja California
Druer: 100% Zinfandel
Serveres ved: 15-16 °C
Alkohol: 14 %
Volume: 75 cl.

Mindste salg 6 flasker, gerne assorteret.

78,00 kr. inkl. moms
MÆNGDEPRIS - Jo mere du køber, jo mere sparer du
Mængde 6+
Pris 75,00 kr.

L. A. Cetto Zinfandel


Mexico er nok et nyt vinland for de fleste danskere, men nybegyndere er de bestemt ikke! I 1525 dikterede den spanske Guvernør af Mexico, at der skulle plantes vinstokke i denne nyerobrede koloni. Det blev så stor en succes, at Kongen af Spanien i 1595 måtte stoppe nyplantninger, da han frygtede landet ville blive selvforsynende med vin! Dette forbud eksisterede i mere end 150 år og hæmmede de indtjeningsmuligheder, der lå for mexicanerne i produktionen af vin. Mexico var spansk koloni i hele 300 år mellem 1521-1821.

Rent faktisk ligger de ældste vingårde i hele det ”amerikanske” område (gældende for både Nord-, Syd- og Mellemamerika) i Mexico. De bedste mexicanske distrikter ligger i Baja California, i forlængelse af det amerikanske Californien. Baja California, som området retmæssigt hedder, står for ca. 80 - 90 % af vinproduktionen i Mexico.

Her i Baja Califorinia ligger da også vinhuset L. A. Cetto, der er landets ubestridte foregangsfirma i udviklingen af mexicansk vin. Firmaet blev etableret i 1928 af den italienske immigrant, Don Angelo Cetto, der medbragte sin vinviden og kunnen fra Trentino i Italien. I dag er det 3. generation, der driver det prestigefyldte vinhus, som i dag har status som Mexicos i særklasse bedste producent.

I 1951 overtog Don Luis Augustin Cetto roret (anden generation). Den helt store ændring for firmaet kom i 1960erne, hvor Don Luis Augustin Cetto for alvor revolutionerede både firmaet og Mexico som vinland. I denne periode hyrede firmaet Camillo Magoni som winemaker.

Camillo er her stadig og det var ham, der introducerede Nebbiolo-druen i Mexico. Faktisk har L. A. Cetto den største enkeltmark (132 hektarer) af Nebbiolo uden for Italiens grænser! Da Camilo ankom til L. A. Cetto i 1960erne, var der kun plantet 3 forskellige sorter. Nu har de mere end 30 sorter plantet på de mere end 1200 hektarer. Det gør firmaet til en af de største vinproducenter i landet. Sammen med Allied Domeq sidder de på 75% af den totale mexicanske vinproduktion! Sortimentet spreder sig over både hvide-, røde-, rosé-, mousserende- og dessertvine samt olivenolie og tequila.

I 1975 etablerede de et nyt vineri, der betød meget for både logistik og kvaliteten i produktionen. I 1983 sluttede tredje generation sig til firmaet i form at Luis Alberto Cetto, der stadig er frontfiguren i firmaet.

En anden vigtig person for firmaets succes er eksportdirektøren, Luis Garcia, der i mere end 25 år har rejst kloden rundt for at fortælle importører og journalister om mexicansk vins fortræffeligheder. Vi har haft glæde af Luis’ evner som foredragsholder i mange år, og vi kan sige, at der findes ikke nogen bedre formidler (og charmør) af mexicansk vin end Luis. Så hold øje med, om Luis’ næste vinaften rammer en by nær dig!

Mexico er ikke en stor nation af vindrikkere. Der bliver kun drukket 1,5 ltr. vin om året (Danmark / 12 ltr. om året (2012)). Tilgengæld er Mexico verdens mest Coca Cola-drikkende nation med 225 liter pr. person om året!!! Mon den statistik hænger sammen med, at nationen samtidig er i en kedelig Top10 over de mest overvægtige folkefærd i verden? Landet har været udsat for, hvad man i disse statistikker kalder; ”Coca Colonization”.

De charmerende vine fra Mexico overrasker de fleste. Kvaliteten er høj og priserne er mere end rimelige.

Denne Zinfandel er dyrket på vingården, El Escondido, i Tecate-provinsen. Vinen har lagret 6 mdr. på fade og derefter 6 mdr. på flaske. Lagringen er på gamle fade for at bevare Zinfandelens frugtige karakter, der netop er denne druens charme og appel. Herved får vinen sin nødvendige iltning (micro-oxidation) uden at aromaer og smage fra de nye fade vil dominere. Som Camilo selv siger: ”Hvis du tilføjer karakteren fra fadet, mister du frugten. Og mister du frugten, så mister du samtidig Zinfandels karakter. Det er som en mand uden et efternavn!”

Vidunderlig mørk og violet farve. Storduftende af sødmefulde frugter, ristede krydderier og lidt lædertoner. Smagen er ligeledes lang og fyldig, med tydelige tanker mod mexicansk sol og varme. Der er både mørke blommer, svesker, rosiner og chokolade som alt sammen slutter i en meget blød og rund eftersmag.

Denne Zinfandel er perfekt som grillvin, til vildt eller pastaretter med sødmefuld sauce. Den klarer også gerne de krydrede gryderetter samt kraftige oste. Bør nydes ved 17-19° C.